A--0A-NS - EX - U2-0

Regler och villkor för båtförsäkringar

Regler och villkor för båtförsäkringar

De flesta båtförsäkringar gäller i hela Sverige, Danmark, Finland och Åland. Försäkringen kan också gälla får båten i Norge om den är söder om polcirkeln.

Du kan vid behov utöka båtförsäkringar giltighetsområde om du t.ex. ska segla över till Estland, Lettland eller Litauen samt Polen och Tyskland. Glöm inte att utöka båtförsäkringen om ni ska besöka dessa länder, vilket är lätt gjort när man håller på med all planering.

Båtförsäkringens självrisk

Självrisken för att utnyttja båtförsäkringen kan ändras väljas hos samtliga försäkringsbolag som försäkrar båtar. Självrisken kan variera i intervallet mellan 1 000-20 000 kr ju högre självrisk ju lägre pris. Om du känner med dig att du är en försiktigt och skötsam båtägare samt att du inte går under om du behöver betala ett högre självriskbelopp är rekommendationen att välja så högt belopp på självrisken på din båtförsäkring som möjligt.

Stor prisskillnad på båtförsäkringar

Prisskillnad på båtförsäkringar

Prisskillnaden på båtförsäkringar är mycket stor mellan försäkringsbolagen, t.ex. mycket större än andra försäkringar så som bilförsäkring eller hemförsäkring. Anledningen till skillnaden i premie på båtförsäkringen är att det finns så många olika båtmodeller och stor variation i sjöförhållanden. Detta ger ett litet statistiskt underlag för försäkringsbolagen att beräkna premien utifrån vilket gör försäkringsbolagen kan bedöma risken för din båt mycket olika.

Därför är det viktigt för dig att jämföra alla försäkringsbolagens kostnader när du väl bestämt dig för vilken typ av försäkringsskydd som du vill ha och vilken självrisk som passar din plånbok.

Försäkra båten till rätt marknadspris

När du försäkrar din båt ska du definiera ett försäkringsbelopp. Det är viktigt att du väljer rätt försäkringsbelopp eftersom om du tecknar båtförsäkringen på för lågt belopp riskerar du att inte få ut full ersättning för båten. Om du däremot väljer för högt försäkringsbelopp kommer du betala en högre försäkringspremie än du annars skulle betala till ingen nytta, eftersom du får inte ut hela försäkringsbeloppet om du behöver använda båtförsäkringen.

Oregistrerad båttrailer

Det är viktigt att tänka på att vissa båtförsäkringar kräver att du har en registrerad båttrailer för att du ska få ersättning för skador. Hos vissa båtförsäkringsbolag gäller försäkringen även för oregistrerade båttrailers.

I-NS - EX - U2-1

Båtförsäkring för uthyrd båt

Båtförsäkring för uthyrd båt

Hos en del försäkringsbolag gäller inte båtförsäkringen alls om din båt blir stulen under tiden den är uthyrd och hos vissa försäkringsbolag kan en tilläggsförsäkring tecknas som gäller under en kortare period. Det finns även vissa båtförsäkringar t.ex. hos SalusAnsvar, Länsförsäkringar och Folksam där båtförsäkringen gäller om du hyr ut båten privat.

Krav på att låsa fast utombordsmotorn

Försäkringsbolagens krav gällande om utombordsmotorn ska vara fast låst eller inte varierar och lika så ersättningsnivåerna. Generellt gäller att mindre utombordsmotorer ska vara fastlåsta för att båtförsäkringen ska gälla fullt ut och att större motorer inte behöver vara fastlåsta.

Vad är en ansvarförsäkring i båtförsäkring?

I motsats till bilförsäkringen så gäller inte strikt ansvar vid båtolyckor. Båtolyckor regleras via skadeståndslagen och för att få eller betala ut skadeståndsersättning krävs en ansvarsförsäkringsdel i båtförsäkringen och att de som skadeståndet riktas mot har varit vårdslösa.

Båtförsäkringens ansvarsförsäkring kan liknas vi bilförsäkringens trafikförsäkring.

J-NS - EX - U2-2

Allt viktigt om båtkapell

Här hittar du mer intressant fakta och viktigt information om båtkapell men också en del kul och lustigt om båtöverdrag, båtkapell och båtpresenningar.

H-NS - EX - U2-3


Meny - Båtkapell
Till förstasidan på www.batkapell.comHögst upp på sidan om båtkapellLängst ned på sidan om båtkapell
SverigeSy båtkapellKapellmakareNyheter